BÉRINFO7

 

ELTE Bér- és Munkaügyi Információs Rendszer

 

Felhasználói leírás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ELTE Számítógépes Szolgálat

              2003. szeptember


 

 

A BÉRINFO7 az ELTE Információs Rendszerének egyik bér- és munkaügyi modulja., amely tartalmazza a munkavállalók aktuális személyi és munkaügyi adatait és az eddig lezárt hónapok összes bér, jutalom és megbízás kifizetéseit 2003-tól. Belépéskor mindig az aktuális év adatai látszanak, de 2004. január 1-től át lehet váltani előző évi adatbázisokra is. Az egyes szervezeti egységek vezetőinek és az általuk megbízott ügyintézőknek ad lehetőséget az adott szervezeti egység bér- és munkaügyi adatainak gyors és hatékony áttekintésére. Tartalmaz néhány előre definiált lekérdezést, és lehetőséget ad az adott adatkörön belül a szervezeti egységnek szükséges egyedi lekérdezések egyszerű összeállítására. Az összeállított lista definíciója elmenthető.

 

1. Indítás

A program az asztalról, az ikonról indul el. Az ikonra való dupla kattintás után először ellenőrzi a gépre letöltött program állapotát, és ha az frissítésre szorul, akkor automatikusan letölti az új állapotot (ez néhány percet igénybe vehet), majd indítja a programot.

 

2. Bejelentkezés

 

A program elindulása után megjelenik a bejelentkezési ablak. A belépési kódot és az első jelszót a Számítógépes Szolgálat adja meg. A jelszót célszerű az első bejelentkezéskor megváltoztatni. Ehhez a jelszóváltoztatás gombra kell kattintani, ahol meg kell adni a régi jelszót, majd a kívánt új jelszót kétszer egymás után egyformán leírva.

A Rendben gombra kattintva, vagy az <ENTER> billentyű leütésével mehetünk tovább.

.


3. A menürendszer kezelése

 

A főmenü mutatja a rendszer legfontosabb tevékenységeit. Választani közülük kétféleképpen lehet: a menüpontra való kattintással vagy az <ALT> billentyű és a menüpontban aláhúzott betű egyidejű lenyomásával. Ennek hatására megjelenik egy legördülő almenü:

 

 

Az almenüpontok közül is egérkattintással, vagy ha van aláhúzott betű, annak leütésével lehet választani. Néhol egy kis fekete háromszög van az almenüpont mellett, ha ezt választjuk, újabb almenü nyílik meg.

Egy almenüpont kiválasztása után megnyílik a hozzá tartozó ablak. 

A fekete nyíllal jelölt ikonsor az egyes sűrűn használt almenüpontokat teszik egyszeres kattintással elérhetővé. Az első négy ikont akkor használjuk, ha több ablakunk van nyitva. Az elsőnél a képernyő függőlegesen, a másodiknál vízszintesen osztódik meg az ablakok között, a harmadiknál csak az éppen aktív ablakot látjuk a képernyőn, a negyedik az egyes ablakokat egymás mögött lépcsőzetesen mutatja. Az ötödik ikon a Súgó behívására szolgál, az utolsóval bezárhatjuk az alkalmazást.

 

Egy almenüpont kiválasztása után megnyíló ablak bal szélén többnyire a részfeladatok végrehajtására szolgáló nyomógombok találhatók, beindítani őket egyszeres kattintással lehet. Az egérmutatót hosszabb ideig a nyomógomb fölött tartva megjelenik az ún. "mikrohelp" a gomb funkciójának rövid ismertetésével.

 

 

Az alkalmazásban leggyakrabban az ábrán számozással is megjelölt nyomógombokat használjuk. Funkciójuk a következő:

 

1

Új lista lekérése

 

2

Törlés

 

3

Nyomtatás

 

4

Nyomtatási kép

A lista nyomtatási képét megmutató ablakból is lehet nyomtatni.

5

Mentés másként

A lista lementhető további felhasználásra Excel (xls), dbf vagy txt fájlba

6

Következő oldal

A listát természetesen nemcsak lapozni, hanem a gördítősávval görgetni is lehet

7

Előző oldal

8

Nyomtató beállítása

 

9

Bezárás

 


4. A szűrőablakok használata

A legtöbb listánál lehetőségünk van az adatok több szempont szerinti szűkítésére. Például meghívjuk az Általános lekérdezés menüpontnál összeállított Körzet listát, de csak a BTK adatait akarjuk látni. A megjelenő szűrőablak:

 

Az alkalmazás háromféle szűrést ismer: lehet szűrni értékre, vagy intervallumra, ill. minta szerint, vagyis az értékek egy intervallummal megadott halmazára. Ha a Szűrés oszlopban a Választható felirat látható, akkor a háromféle szűrésmód közül választhatunk is.

Egérrel vagy a le- fel nyíllal ráállunk a megfelelő sorra, duplán kattintunk vagy megnyomjuk a Szűkítés gombot.

 


 

Értékre szűrés:

 

 

A BTK körzetgazda kódja 400. Egérkattintással bejelöljük az Értékválasztás pontot, majd a Keresés ablakba beírjuk a kód elejét, amíg a 400-as kód a bal oldali ablakban láthatóvá nem válik. Ugyanezt persze a gördülősáv használatával is elérhetjük. Kétszer kattintva a 400-ra a kód a bal oldali ablakból eltűnik, a jobboldaliban pedig megjelenik. Ha szükséges, több értéket is kiválaszthatunk ilyen módon. Ha a jobb oldalon levő, már kiválasztott értékre kattintunk kétszer, a kiválasztottsága megszűnik, azaz a bal oldali ablakban jelenik meg.

Ha az lett volna a feladatunk, hogy a listán minden körzet megjelenjen, kivéve azok, amelyek a BTK-hoz tartoznak, akkor ezután egérkattintással bejelölhettük volna a Szűkítés ellentettje feliratú kis négyszöget. Ez a lehetőség mindhárom szűrési módnál megvan.

A Rendben gomb megnyomásával kilépünk, és visszakapjuk a Listázási feltételek c. ablakot, megnyomjuk a Rendben gombot, a program elkészíti a listát.

 

Intervallumra szűrés:

Ha például a BTK és a TTK körzeteit akarjuk megkapni, érdemes az intervallumra való szűrést választani. A BTK körzetgazda kódja 400, a TTK-é 600.

 

Az alsó- és felső határt megadhatjuk úgy is, hogy egyszerűen beírjuk, de úgy is, hogy dupla kattintással a legördülő ablakból kiválasztjuk.

 

Minta szerinti szűrés

A minta szerinti szűrés egy olyan intervallum szerinti szűrést jelent, ahol az alsó határba az első és utolsó kiválasztandó elem első néhány karakterét kell megadnunk. Az ábra a BTK és a TTK körzeteinek szűrését mutatja, ha csak a BTK-t akarnánk, a felső határt üresen hagyhatjuk.

 

 


5. A nyomtatási kép és a nyomtatóablak használata

 

A nyomtatási kép ikon megnyomására megjelenik a kinyomtatandó lista.

A felső ikonsor első négy elemével lapozgathatjuk a listát.

A Mentés gomb megnyomására a lista HTM, XLS,DBF vagy PSR formátumban menthető el. Az utóbbi a powerbilder saját formátuma, az így elmentett lista a Rendszer - Megtekintés menüpontban olvasható vissza. A HTM excelbe olvasható be, és az XLS formátumú mentéssel szemben tartalmazza az összegsorokat, a számított mezőket és a fejlécet is. Alapértelmezésben a mentés a c:\-re történik, de az útvonal a szokásos módon változtatható.

A Nézet gombbal a nyomtatási képet lehet nagyítani vagy kicsinyíteni, a beállítás nincs hatással a ténylegesen papírra kerülő listára.

A Nyomtató gomb nyilvánvalóan a nyomtató kiválasztására szolgál.


 

A Nyomtatás gomb megnyomására megjelenik a nyomtatóablak.  A Beállítás gomb megnyomásával nyomtatót választhatunk és a Setup behívásával a szokásos módon megváltoztathatjuk a papír méretét, elhelyezkedését, stb. A Nagyítás gombbal a papírra kerülő lista nagyítását vagy kicsinyítését végezhetjük. Látható, hogy a kinyomtatandó lista margóit is állíthatjuk, ez hasznos lehet, ha a kinyomtatott listát esetleg le akarjuk fűzni. A kijelölt

változtatások az Érvényesítés gomb hatására hajtódnak végre. A Nyomtatás gomb megnyomására kezdődik meg a lista tényleges nyomtatása.

 


5. A menürendszer ismertetése

5.1 Fix listák

 

Ebben a menüpontban a felhasználók kérésére néhány bonyolultabb, az általános listázó eszközeivel nem előállítható lekérdezést állítottunk össze.

A listákon a bal oldali ikonsor jelentése rendre:

     Új - Az új szűrési feltételek kiválasztása

     Megnyitás - A szűrőfeltételeknek megfelelő adatok

                         megjelenítése

     Nyomtatás

     Nyomtatási kép

     Bezárás

 

Közös szűrőablak:

 

 

Az összes lekérdezés ezt a közös szűrőablakot használja. Szűrni tárgyhóra, körzetgazdára, körzetre, utalványkódra, forrásra, állománycsoportra és statisztikai napra lehet. A szűrésnél természetesen csak azoknak a szempontoknak a kiválasztása lehetséges, amelyeknek az adott lekérdezésnél értelmük van (pl. statisztikai nap kiválasztása csak az oktatói statisztikákkal foglalkozó menüpontokban lehetséges). A szűrési lehetőségek körét szűkítheti a felhasználó jogosultsága is. Ha olyan azonosítóval lépünk be, amely csak egy körzet, mondjuk a 207-es Számítógépes Szolgálat adatainak megtekintésére jogosít, azt látjuk, hogy például az Egyedi lekérdezések meghívásakor a körzetgazda (200) és a körzet (207) eleve adott, csak az utalványkódra szűrhetek. Ha rákattintok az Utalványkód felirat melletti négyzetbe, csak azok

az utalványkódok jelennek meg, amelyekre adatok a 207-es körzettel kapcsolatosan lehetségesek. A kiválasztás az utalványkódra való kattintással, vagy a keresőmezőbe az utalványkód beírásával lehetséges.

A már kiválasztott szűrőfeltételt a megfelelő szöveg melletti négyzetre való kattintással szüntethetjük meg. Újra kattintva a szűrőfeltétel újra választható.

A sárgán felírt szűrőfeltételek (itt pl. tárgyhó)  megadása kötelező.

A megfelelő szűrőfeltételek kiválasztása után a Rendben gomb megnyomására megjelenik a megfelelő lista.

5.1.1 Egyedi lekérdezések

A menüponttal egy kiválasztott személyre vonatkozó munkaügyi, személyi, bérjellegű és megbízás kifizetésekre vonatkozó adatok jeleníthetők meg.

Szűrőfeltételek:

-        tárgyhó (kötelező)

-        körzetgazda

-        körzet

-        utalványkód

Először megjelenik a feltételeknek megfelelő összes személy. A Keresett név felirat melletti lenyíló ablakból a görgetősáv segítségével vagy a név kezdetének beírásával választható ki a megfelelő személy neve és álláskódja.


 

 

Ezután a baloldali menüsoron levő zöld nyíl  lenyomására megjelennek a kiválasztott személy adott havi részletes kifizetési és munkaügyi adatai.

Az egy személyre vonatkozó adatok öt listán láthatók (Munkaügyi adatok, Bér és pótlékai, Megbízási díjak, Személyi adatok, Egyéb kifizetések). A címet tartalmazó fülre kattintva az adott lista kerül felülre. A Megbízási díjak és az Egyéb kifizetések az aktuális teljes évre vonatkoznak, míg a többi adat a kiválasztott hónapra.

A nyomtatási képen és a kinyomtatott listán az öt fül adatai egyesítve láthatók.

Új személy kiválasztására az ellentétes irányú zöld nyíl  megnyomásával térhetünk vissza, új szűrés az Új ikonnal  kérhető.

5.1.2 Oktatói statisztika 1.

Az általánosan használt, az oktatókra és kutatókra vonatkozó statisztikát lehet lehozni vele.

Szűrőfeltételek:

-        tárgyhó (kötelező)

-        körzetgazda

-        körzet

-        utalványkód

-        statisztikai nap (kötelező)

A megjelenő lista:

 

 

A lista a szokásos módon nyomtatható, a szűrésre az Új ikonnal lehet visszatérni.


5.1.3 Oktatói statisztika 2.

5.1.4 Oktatók koreloszlása

A menüpontok az előzővel teljesen azonosan működnek, csak kicsit más, egy később kért adatlap szerinti kigyűjtést tartalmaznak.

5.1.5 Munkavállalók listázása

A menüponttal a szűrésben meghatározott munkavállalókra csoportos, alapvető személyi, munkaügyi és béradatokat tartalmazó lista készíthető.

Szűrőfeltételek:

-        tárgyhó (kötelező)

-        körzetgazda

-        körzet

-        utalványkód

-        állománycsoport

A szűrés csak a tárgyhóra kötelező, de nem érdemes egyszerre egy listában egy teljes kar adatait lehozni, mert a listakészítés hosszabb ideig tarthat, részletekben viszont gyorsan megvan.

A Rendben gombra kattintás után megjelenik a lista.

 

A lista a megszokott módon nyomtatható, az új szűrésre az Új ikonra való kattintással térhetünk vissza.

5.1.6 Az éves kifizetések havi bontásban

A lista a kiválasztott szervezeti egységhez tartozó teljes- és részmunkaidősök, tartós hiányzók és helyettesek alapbérre, folyamatos és eseti pótlékra vonatkozó összesített kifizetési adatait tartalmazza havi bontásban.

Szűrőfeltételek:

-        tárgyhó (kötelező)

-        körzetgazda

-        körzet

-        utalványkód

-        állománycsoport

A lista képernyőn nehezen áttekinthető, de úgy van megszerkesztve, hogy kinyomtatva a 12 havi adatsor egyetlen A4-es oldalra kiférjen, ezért érdemesebb inkább a kinyomtatott listát használni.

 


5.2 Törzsadatok

 

 

A Törzsadatok menüpontot kiválasztva hét előre definiált listát találunk. A listákra szűrési lehetőség nincs.

 

5.2.1. Körzetgazdák

Az ELTE körzetgazdákat tartalmazza.

5.2.2. Utalványkódok

Az ELTE utalványkódokat listázza utalványkód rendezettségben.

5.2.3. Körzetek

Az ELTE körzeteket listázza körzetkód rendezettségben.

5.2.4. Épületenkénti létszám

Az ELTE telephelyeinek létszámadatait listázza a telephely címe szerinti rendezettségben.

5.2.5. A belépő számára látható utalványkódok

Azt mutatja meg, hogy a felhasználó milyen ELTE utalványkódokra vonatkozó adatokat kérhet le.

5.2.6. A belépő számára látható körzetek

Azt mutatja meg, hogy a felhasználó milyen ELTE körzetekre vonatkozó adatokat kérhet le.

5.2.7. Pótlék csoportok

Az 5.3.2.5 Pótlék tábla menüpontban részletesen leírt pótlék csoportokat és pótlék fajtákat listázza.

 

 


5.3 Általános lekérdezés

 

A saját készítésű listák adják a rendszer rugalmasságát. Az adatbázisban meglevő adatkörön a felhasználó definiálhatja a saját, rendszeresen szükséges, vagy ad hoc lekérdezéseit. Mielőtt a listák definiálásának és lekérdezésének technikai részleteire rátérnénk, tekintsük át, milyen adatokat tartalmaz az adatbázis.

 


5.3.1. Az adatbázis szerkezete

Az adatbázis az adatokat táblákba rendezve tartalmazza. A táblák a következők:

 

1

Körzetgazdák tábla

Az ELTE körzetgazdáira vonatkozó törzsadatok

2

Körzet tábla

Az ELTE körzeteire vonatkozó törzsadatok

3

Utalványkódok tábla

Az ELTE utalványkódjaira vonatkozó törzsadatok

4

Bér tábla

A kifizetett bérek

5

Pótlék tábla

A kifizetett pótlékok részletes adatai

A körzet és utalványkód a pótlékot fizető egysé-get jelöli, ami nem feltétlenül azonos a dolgozó állásának utalványkódjával és körzetével.

6

Jutalom tábla

A kifizetett jutalmak

7

Megbízás tábla

A kifizetett megbízási díjak

8

Nyelvvizsgák tábla

A nyilvántartott nyelvvizsgák

9

Étkezési jegyek tábla

A kiosztott étkezési jegyek

 

Az egyes táblák mezőkből állnak, ezeket a táblák teljes leírásánál megadjuk, részletezve, hogy lehet-e rá szűrni és összegezhető-e. A lekérdezések definiálásakor megmondhatjuk, hogy milyen, a rendezésben részt vevő mező változásakor írja ki egy új sorban a részletösszegeket, ekkor a megfelelő oszlopban az összegezhető mezőkre ezek a részletösszegek látszanak. Arra is van lehetőség, hogy nem tételes, hanem csak az ilyen részletösszegekből álló listát kérjünk le.

 


 


5.3.2. Az adatbázis táblái és mezői

53.2.1 Körzetgazdák tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Státusz

A körzetgazda státusza (törölt: T)

 

érték

Körzetgazda

A körzetgazda kódja (pl. 400 BTK)

 

 

Körzetgazda megn.

A körzetgazda megnevezése

 

 

 

53.2.2 Körzet tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Státusz

A körzet státusza (törölt: T)

 

 

Körzetgazda

A körzetgazda kódja (pl. 400 BTK)

 

intervallum érték

Tanszékcsoport

A tanszékcsoport kódja

 

 

Kif. körzet

A körzet kódja

 

 

Körzet megn.

A körzet megnevezése

 

 

 

5.3.2.3 Utalványkódok tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Státusz

Az utalványkód státusza (törölt: T)

 

érték

utkod

Utalványkód

 

 

Utkód megn.

Utalványkód megnevezése

 

 

 

5.3.2.4 Bér tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Tárgyhó

Melyik hónapra vonatkozó bérkifizetési adatokat kérjük.

Ha nem szűrünk rá, az összes tárgyévi bérrekordot mutatja.

 

intervallum

érték

Feladás időszaka

A feladás időszaka – az a hónap, amelyben a kifizetés történt

 

intervallum

érték

ELTE azonosító (B)

ELTE azonosító

 

intervallum

érték*

Álláskód

Álláskód

 

 

Személyi szám (B)

Személyi szám, ha a munkavállaló nem adta meg az utolsó négy karaktere üres

 

intervallum

érték*

Nem

A munkavállaló neme. Értéke a személyi szám 1. jegye.

 

érték

Anyja neve

Anyja neve

 

 

Születési dátum

Születési dátum, a személyi számból van képezve.

 

intervallum

Tajszám (B)

TAJszám

 

érték*

Adó azonosító (B)

Adó azonosító

 

érték*

Név előtag

Név előtag (pl. Dr,ifj. stb)

 

 

Név (B)

Név

 

intervallum

érték*

Forrás (B)

A forrás kódja

 

érték

körzetgazda

A körzetgazda kódja (pl. 400 BTK)

 

intervallum

érték

kif. utkód

A kifizetési utalványkód

 

intervallum

érték

utkód megn.

A kifizetési utalványkód megnevezése

 

 

kif. körzet

A kifizetési körzet kódja

 

intervallum

érték

körzet megn.

A kifizetési körzet megnevezése

 

 

rovat-tétel (Á)

A munkaügyi rovat-tétel

 

érték

rovat megn. (Á)

A munkaügyi rovat-tétel megnevezése

 

 

rovat-tétel (B)

A bérszámfejtés szerinti rovat-tétel

 

érték

rovat megn.(B)

A bérszámfejtés szerinti rovat-tétel megnevezése

 

 

Alkalmazási kód

Az alkalmazási mód kódja

 

érték

alkalmazás megn.

Az alkalmazási mód megnevezése

 

 

besorolás

Besorolás

 

intervallum

érték

besorolás megn.

Besorolás megnevezése

 

 

fizetési osztály

Fizetési osztály

 

érték

fizetési fokozat

Fizetési fokozat

 

intervallum

fiz. fokozat váltás

dátuma

Fizetési fokozat váltás dátuma

 

érték


állománycsoport

Állománycsoport

 

01

02

03

04

09

oktató

kutató

pedagógus

közművelődési

egyéb

 

Intervallum

érték

Állománycsoport neve

Állománycsoport neve

 

 

Feor

FEOR szám

 

 

szolg. idő kezdete

Szolgálati idő kezdete

 

intervallum

közalk. munkav.

kezdete

Közalkalmazotti munkaviszony. kezdete

 

intervallum

belépés dátuma

Belépés dátuma

 

intervallum

szerződés vége

Szerződés vége, határozatlan idejű foglalkoztatás esetén értéke 2099.12.31

 

intervallum

kilépés dátuma

Kilépés dátuma, ha nem lépett ki értéke 2099.12.31

 

intervallum

tudom. fokozat

kódja

Tudományos fokozat kódja

 

érték

tudom. fokozat

Tudományos fokozat

 

 

tud. fok. megsz. dátuma

Tudományos fokozat megszerzésének dátuma

 

intervallum

tudományág kódja

Tudományág kódja

 

érték

tudományág

Tudományág

 

 

habilitált

Habilitált-e (I/N)

 

érték

havi munkaidő

Havi munkaidő

igen

intervallum

havi stat. nap

Statisztikai létszám szempontjából hány napot dolgozott az adott hónapban

igen

intervallum

havi hiányzás

Havi hiányzás

igen

intervallum

havi stat. nap red.

Havi statisztikai létszám munkaidővel redukálva

igen

intervallum

havi ledolg. óra

Havi ledolgozott óra

igen

intervallum

természetes létszám

Természetes létszám

igen

 

redukált létszám

Redukált létszám

igen

intervallum

szakszervezeti tagság

Szakszervezeti tagság

 

érték

alapszabadság

Alapszabadság

igen

intervallum

Pótszabadság

Pótszabadság

igen

intervallum

kivett szabadság

Kivett szabadság

igen

intervallum

isk. végz. Kódja

Iskolai végzettség kódja

 

intervallum

érték

iskolai végzettség

Iskolai végzettség

 

 

lc. Irányítószám

Állandó lakcím  - irányítószám

 

 

lc. Város

- város/község

 

 

lc. Utca

- utca, házszám

 

 

id. lc. Irányítószám

Ideiglenes lalcím           - irányítószám

 

 

id. lc. Város

- város/község

 

 

id. lc.utca

- utca, házszám

 

 

lakás telefon

Lakás telefon

 

 

Nyugdíjjár. alap

Nyugdíjjárulék alap

igen

intervallum

egészségü. hozzáj.

Egészségügyi hozzájárulás

igen

intervallum

munkált. nyugdíjjá.

Munkáltatói nyugdíjjárulék

igen

intervallum

munkált. egézségbt. jár.

Munkáltatói egészségbiztosítási járulék

igen

intervallum

munkaadói járulék

Munkaadói járulék

igen

intervallum

munkáltató bérterhe

Munkáltató bérterhe

munkáltatói nyugdíjjárulék +

munkáltatói egészségbiztosítási járulék +

munkaadói járulék +

egészségügyi hozzájárulás

igen

intervallum

alapbér

Havi alapbér

igen

intervallum

alapbér + pótlék

Havi alapbér + az összes havi pótlék

igen

intervallum

összes pótlék

Összes havi pótlék

igen

intervallum

illetm. növekedés

Havi illetmény növekedés

igen

intervallum

kereset kiegészítés

Havi kereset kiegészítés

igen

intervallum

Vezetői pótlék

Havi vezetői pótlék

igen

intervallum

Vezető oktatói

pótlék

Havi vezető oktatói pótlék - Megszűnőben

igen

intervallum

Oktatói pótlék

Havi oktatói pótlék

igen

intervallum

Nyelvpótlék

Havi nyelvpótlék

igen

intervallum

eseti pótlék

Havi nem folyamatos pótlékok összege

igen

intervallum

Egyéb pótlék

Havi egyéb pótlékok összege

igen

intervallum

Széchenyi öszt.

Széchenyi ösztöndíj

igen

intervallum

Széchenyi

öszt. évtől

Széchenyi ösztöndíj kezdőév

 

intervallum

Széchenyi

öszt. évig

Széchenyi ösztöndíj záróév

 

intervallum

Kif. alapbér

Kifizetett alapbér bruttó

igen

intervallum

kif. alapbér + pótlék

Kifizetett alapbér + pótlék bruttó

igen

intervallum

kif. összes pótlék

Kifizetett összes pótlék bruttó

igen

intervallum

kif. illetm.

növekedés

Havi illetmény növekedés bruttó

igen

intervallum

kif. kereset kieg.

Kifizetett kereset kiegészítés bruttó

igen

intervallum

kif. vezetői pótl.

Kifizetett vezetői pótlék bruttó

igen

intervallum

kif. vez. okt. pótl.

Kifizetett vezető oktatói pótlék bruttó

igen

intervallum

kif. oktatói pótlék

Kifizetett oktatói pótlék bruttó

igen

intervallum

kif. nyelvpótlék

Kifizetett nyelvpótlék bruttó

igen

intervallum

kif. eseti pótlék

Havi nem folyamatos pótlék bruttó

igen

intervallum

kif. egyéb pótlék

Kifizetett egyéb pótlék bruttó

igen

intervallum

Széch. öszt. nettó

Kifizetett Széchenyi ösztöndíj

igen

intervallum

13. havi bér

13. havi bér

igen

intervallum

jubileumi jutalom

Jubileumi jutalom

igen

intervallum

végkielégítés

Végkielégítés

igen

intervallum

havi jutalom

Tárgyhóban kifizetett bruttó jutalom

igen

intervallum

havi megbízás

Tárgyhóban kifizetett bruttó megbízás

igen

intervallum

éves segély

Éves segély a temetési segély nélkül

igen

intervallum

éves külf. napidíj

Éves külföldi napidíj

igen

intervallum

éves jutalom

Eddig kifizetett éves bruttó jutalom

igen

intervallum

éves megbízás

Eddig kifizetett éves bruttó megbízás

igen

intervallum

Nyelvvizsgák száma

Bejegyzett nyelvvizsgák száma

igen

intervallum

5.3.2.5 Pótlék tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Tárgyhó

Melyik hónapra vonatkozó bérkifizetéshez tartozó pótlékokat kérjük. Ha nem szűrünk rá, az összes tárgyévi pótlékot mutatja.

 

intervallum

érték

Feladás időszaka

A feladás időszaka – az a hónap, amelyben a kifizetés történt

 

intervallum

érték

ELTE azonosító (P)

ELTE azonosító

 

intervallum

érték*

Álláskód

Álláskód

 

 

személyi szám (P)

Személyi szám, ha a munkavállaló nem adta meg az utolsó négy karaktere üres

 

intervallum érték*

adó azonosító (P)

Adó azonosító

 

érték*

TAJszám (P)

TAJszám

 

érték*

név előtag

Név előtag (pl. Dr,ifj. stb)

 

 

név (P)

Név

 

intervallum

érték*

pótlék csoport

Pótlék csoportok:

 

A

B

D

E

K

N

O

S

V

Z

Ismeretlen

Alapbér

Illetmény növekedés

Eseti  pótlék

Egyéb pótlék

Kereset kiegészítés

Nyelvpótlék

Oktatói pótlék

Ösztöndíj

Vezetői pótlék

Vezető oktatói pótlék

 

érték

pótlék csop. megn.

Pótlék csoport megnevezése

 

 

pótlék fajta

A pótlék kódja

 

érték

pótlék fajta

megnev.

A pótlék megnevezése (pl. rektori pótlék, osztályvezetői pótlék, stb)

 

 

körzetgazda

A körzetgazda kódja

(pl. 400 BTK)

 

intervallum

érték

kif. utkód

A kifizetési utalványkód

 

intervallum

érték

utkód megn.

A kifizetési utalványkód megnevezése

 

 

kif. körzet

A kifizetési körzet kódja

 

intervallum

érték

körzet megn.

A kifizetési körzet megnevezése

 

 

Forrás (B)

A forrás kódja

 

érték

forrás neve

A forrás megnevezése

 

 

Munkaszám (B)

Munkaszám

 

 

bruttó

Bruttó pótlék

igen

intervallum

nettó

Kifizetett pótlék

igen

intervallum

·       A személyt azonosító mezőkre lehet szűrni, de a szűrés lassú. Érdemesebb ehelyett a Fix programok menüpont Egyedi lekérdezések pontját hívni, vagy pl. körzetre szűrni.


Az egyes pótlék csoportokhoz tartozó pótlék fajták

(2003. szeptember 1-ei állapot – változhat, az aktuális állapotot a Törzsadatok – Pótlék csoportok menüpont meghívásával lehet megtekinteni ill. nyomtatni.)

B

Illetmény növekedés

0053    Illetmény növekedés

0054    óraszám em. miatti alapill.

D

Eseti  pótlék

0133    Veszélyességi pótlék egyszeri.

0145    túlóra pótlék ( 50 %)

0146    túlóra pótlék (100 %)

0149    Éjszakai pótlék eseti

0154    Készenléti díj

0156    Helyettesítési díj

0160    Pedagógus túlóra ft.-ban

0163    Sima túlóra

0164    Pedagógus túlóra eseti

0193    APA pótszabadság

0194    Fizetett ünnepre járó különb

0196    Átlagkülönbözet (előző évi)

0197    Szabadság korrekció

0198    Szabadság

0200    Elmaradt illetmény

0202    Bérlevonás egyszeri

0246    Hiányzás miatti lev./korrekció

0250    Szabadság megváltása feladott

0251    Szabadság megváltása számított

0252    Felmentési időre járó átl.ker.

0253    Kilépéstől a sz.v.-ig átl.ker.

0339    Betegszabadság

0340    Betegszabadság korrekció

0359    Munkáltatót terhelő táppénz

0379    Munkáltatót terhelő táppénz

0389    Munkáltatót terhelő táppénz

E

Egyéb pótlék

0072    Vezető tanári pótlék

0074    Osztályfőnöki pótlék

0075    Gyermekvédelmi pótlék

0082    Pénzkezelési pótlék

0083    Gépkocsi vez. Pótlék nem gk.vez részére

0085    Munkaközösségvezetői pótlék

0110    Diákönkormányzati pótlék

0111    Egészségügyi pótlék

0120    Számítástechnikai pótlék

0121    Kollégiumi tanulócsop.vez.p

0127    Postgraduális ösztöndíj

0131    Főtanácsosi pótlék

0132    Főmunkatársi pótlék

0134    Veszélyességi pótl. Folyamatos

0135    Tanácsosi pótlék

0136    Munkatársi pótlék

0137    Készenléti díj (folyamatos)

0142    Éjszakai pótlék foly. %.-ban

0143    Jutalom átlag

0147    túlóraátalány Ft.-ban

0148    túlóra ált. %-os

0151    GK.karb.pótlék Ft.-ban

0153    Helyettesítési pótlék

0161    Műszakpótlék Ft.-ban foly

0162    Műszakpótlék %-ban folyamatos.

0165    Pedagógus túlóra folyamatos

0166    Egyéb pótlék

0174    Gyógypedagógiai pótlék

0175    Ped.szaksz. pótlék

0176    Dr.-i címpótlék

0195    Polgári szolgálatos illetménye

0203    Bérlevonás folyamatos

0204    Bérlevonás (külf.tartozkodás).

0418    Ruhapénz (polg.szolg.)

K

Kereset kiegészítés

0051    Keresetkiegészítés

0055    Ped.min.munkáért keresetkieg.

0056    Keresetkiegészítés (3)

0057    Ker. kieg. ped. min. munk.

0177    Keresetkiegészítés (5)

0178    Keresetkiegészítés (6)

0179    Keresetkiegészítés (7)

0180    Keresetkiegészítés (8)

0181    Keresetkiegészítés (9)

0184    Vezetői keresetkiegészítés (1)

0185    Vezetői keresetkiegészítés (2)

N

Nyelvpótlék

0140    Nyelvpótlék Ft.-ban

O

Oktatói pótlék

0100    Egyetemi tanári pótlék

0101    Egyetemi docensi pótlék

0102    Főiskolai tanári pótlék

0103    Tudományos tanácsadói pótlék

0104    Tudományos főmunkatársi pótlék

0107    Adjunktus tud. Fok. pótlék

0117    Kutató professzori pótlék

0124    Főiskolai docensi pótlék

0125    Tudományos munkatársi pótlék

0129    Oktatói pótlék

0130    Intézeti senior pótlék

S

Széchenyi ösztöndíj

0417    Széchenyi ösztöndíj

0419     Széchenyi István ösztöndíj

0420     Békési György ösztöndíj

V

Vezetői pótlék

0060    Rektori pótlék

0061    Rektorhelyettesi pótlék

0062    Dékáni pótlék

0063    Dékánhelyettesi pótlék

0064    Tanszékvezetői pótlék

0065    Tanszékcsoportvezetői pótlék .

0066    Intézetvezetői pótlék

0067    Igazgatóhelyettesi pótlék

0068    Igazgatói pótlék

0070    Gyakorlóiskola igazgatói pótl.

0071    Gyakorlóiskola ig.hely.  pótl.

0079    Osztályvezetői pótlék

0081    Csoportvezetői pótlék

0090    Főigazgatói pótlék

0091    Főigazgató hely. pótlék

0093    Intézet tanszékvez. pótlék

0094    Kollégium ig.helyettesi pótlék

0096    Gazdasági főig.helyettesi pótl

0097    óvodavezetői pótlék

0098    Könyvtár oszt.vezetői pótlék

0099    Levéltár igazgatói pótlék

0106    Könyvtárvezetői pótlék

0109    Szakcsoportvezetői pótlék

0112    Kutató csop.vezetői pótlék

0113    Tanszékvezető-helyettesi pótl.

0114    Egyetemi Könyvtár Igazg.pótl

0115    Egyetemi Könyvtár Ig.h.pótl

0116    Üdülő vezetői pótlék.

0118    Egyetemi Könyvtár egyéb vezető

0119    Egyetemi Könyvtár Osztályvez

0122    Gazdasági főigazgatói pótlék

0123    Gyakorló isk. gazdasági vezető

0126    Levéltár igazgatóhely. Pótlék

0128    Főtitkár

0168    Kollégium igazgatói pótlék

0172    Kollégiumi főigazgatói pótlék

0173    Titkárság vezetői pótlék

0182    Főoszt.vez.helyettesi pótlék .

0183    Főosztály vezetői pótlék

Z

Vezető oktatói pótlék

0169    Vez.okt. pótlék (Egy.tanár)

0170    Vez.okt. pótlék (Egy.d,Fői.t)

0171    Vez.okt. pótlék (Fői.docens)


5.3.2.6 Jutalom tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Feladás időszaka

A feladás időszaka – az a hónap, amelyben a kifizetés történt

 

intervallum

érték*

ELTE azonosító (J)

ELTE azonosító

 

intervallum

érték*

álláskód

Álláskód

 

 

név előtag

Név előtag (pl. Dr,ifj. stb)

 

 

név (J)

Név

 

intervallum

érték*

nem

A munkavállaló neme. Értéke a személyi szám 1. jegye.

 

érték

születési dátum

Születési dátum, a személyi számból van képezve.

 

intervallum

személyi szám (J)

Személyi szám, ha a munkavállaló nem adta meg az utolsó négy karaktere üres

 

intervallum

érték*

adó azonosító (B)

Adó azonosító

 

érték*

TAJszám (B)

TAJ szám

 

érték*

Jogcím (J)

Jogcím (pl. 013 - 13.havi bér, stb)

 

érték

Jogcím megn.

Jogcím megnevezése

 

 

Alkalmazási kód

Alkalmazási kód

 

érték

alkalmazás megn.

Alkalmazás megnevezése

 

 

Fogl. típusa

Foglalkoztatás típusa

 

 

Munkakör

Munkakör kódja

 

intervallum

érték

munkakör megn.

Munkakör megnevezése

 

 

Forrás (B)

Forrás kódja

 

érték

Munkaszám (B)

Munkaszám

 

 

Körzetgazda

Körzetgazda kódja

 

intervallum

érték

kif. utkód

Kifizetési utalványkód

 

intervallum

érték

utkód megn.

Kifizetési utalványkód megnevezése

 

 

kif. körzet

Kifizetési körzet kódja

 

intervallum

érték

körzet megn.

Kifizetési körzet megnevezése

 

 

számf. dátuma (J)

A számfejtés dátuma

 

 

kif. dátuma (J)

A kifizetés dátuma

 

érték

Lapszám

Jutalom lapszám

 

 

Bruttó

Bruttó jutalom

igen

intervallum

Munkáltató bérterhe

A munkáltató bérterhe

munkáltatói nyugdíjjárulék +

munkáltatói egészségbiztosítási járulék +

munkaadói járulék +

egészségügyi hozzájárulás

igen

intervallum

·       A személyt azonosító mezőkre lehet szűrni, de a szűrés lassú. Érdemesebb ehelyett a Fix programok menüpont Egyedi lekérdezések pontját hívni, vagy pl. körzetre szűrni.


5.3.2.7 Megbízás tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Feladás időszaka

A feladás időszaka

 

intervallum

érték

megb. azonosító

Megbízás azonosító

 

intervallum

érték

ELTE azonosító (M)

ELTE azonosító

 

intervallum

érték*

név előtag

Név előtag (pl. Dr,ifj. stb)

 

 

név (M)

Név

 

intervallum

érték*

nem

A munkavállaló neme. Értéke a személyi szám 1. jegye.

 

érték

születési dátum

Születési dátum, a személyi számból van képezve.

 

intervallum

 

személyi szám (M)

Személyi szám, ha a munkavállaló nem adta meg az utolsó négy karaktere üres

 

intervallum

érték*

adó azonosító (M)

Adó azonosító

 

érték*

TAJszám (M)

TAJ szám

 

érték*

jogcím (M)

Megbízás jogcím

 

érték

jogcím megn.

Jogcím megnevezése

 

 

foglalkoztatás típusa

Foglalkoztatás típusa

 

 

Forrás (B)

Forrás kódja

 

érték

rovat-tétel (M)

Rovat-tétel

 

érték

körzetgazda

Körzetgazda kódja

 

intervallum

érték

kif. utkód

Kifizetési utalványkód

 

intervallum

érték

utkód megn.

Kifizetési utalványkód megnevezése

 

 

kif. körzet

Kifizetési körzet kódja

 

intervallum

érték

körzet megn.

Kifizetési körzet megnevezése

 

 

munkaszám

Munkaszám

 

intervallum

bruttó

Bruttó megbízási díj

igen

intervallum

munkáltató bérterhe

A munkáltató bérterhe

munkáltatói nyugdíjjárulék +

munkáltatói egészségbiztosítási járulék +

munkaadói járulék +

egészségügyi hozzájárulás

igen

intervallum

iktatás dátuma

A megbízás iktatásának dátuma

 

 

munkaviszony kezdete

A megbízás munkavégzés kezdete

 

intervallum

munkaviszony vége

A megbízás munkavégzés vége

 

intervallum

lc. irányítószám

Állandó lakcím  - irányítószám

 

 

lc. város

- város/község

 

 

lc. utca

- utca, házszám

 

 

Id. lc. irányítószám

Állandó lakcím  - irányítószám

 

 

Id. lc. város

- város/község

 

 

Id. lc. utca,házszám

- utca, házszám

 

 

·       A személyt azonosító mezőkre lehet szűrni, de a szűrés lassú. Érdemesebb ehelyett a Fix programok menüpont Egyedi lekérdezések pontját hívni, vagy pl. körzetre szűrni.


5.3.2.8 Nyelvvizsgák tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

ELTE azonosító (NY)

ELTE azonosító

 

intervallum

érték

Név előtag

Név előtag (pl. Dr,ifj. stb)

 

 

név (NY)

Név

 

intervallum

érték

Nyelvkód

A nyelv kódja

 

intervallum

érték

Nyelv

A nyelv megnevezése

 

 

Nyelvvizsga fokozata

Nyelvvizsga fokozata

 

 

Nyelvv. megsz. d.

A nyelvvizsga megszerzésének dátuma

 

intervallum

Utalványkód

Utalványkód

 

intervallum

érték

Körzet

Körzet kódja

 

intervallum

érték

 

5.3.2.9 Étkezési jegyek tábla

A mező

Magyarázat

Összegez-hető?

Lehet-e rá szűrni?

Feladás időszaka

A feladás időszaka

 

intervallum

érték

Étk. jegy von. hónap

Melyik hónapra van kiadva

 

intervallum

ELTE azonosító (E)

ELTE azonosító

 

intervallum

érték

álláskód

Álláskód

 

 

Név előtag

Név előtag (pl. Dr,ifj. stb)

 

 

név (E)

Név

 

intervallum

érték

Utalványkód

Utalványkód

 

intervallum

érték

Utalványkód (Állás)

Utalványkód

 

intervallum

érték

Körzet

Körzet kódja

 

intervallum

érték

Forrás (B)

Forrás kódja

 

érték

Munkaszám (B)

Munkaszám

 

intervallum

Étk. út. összege

Étkezési utalvány összege

Igen

intervallum

 

 


5.3.3. Listák definiálása

Példán mutatjuk meg, hogy hogyan kell listát definiálni. Tegyük fel, hogy szükségünk van egy olyan listára, amelyről megtudhatjuk, hogy 2003. januárjában a TTK-n mennyi volt a kifizetett alapbér+pótlék és a munkáltató erre rárakódó bérterhe, és ebből a havi munkaidőre vetítve milyen órabér jönne ki. A lista legyen részletes (tehát állásonkénti), körzet, azon belül név rendezettségű körzetenkénti lapdobással és összegzéssel.

Meghívjuk az Általános lekérdezés - Listák definiálása menüpontot. Bejönnek a már meglevő listadefiníciók:

Látjuk, hogy egyik sem az, amire szükségünk van, ezért megnyomjuk az Új gombot.

A megjelenő képernyőn először ki kell választanunk a lenyíló listáról (Csoport), hogy melyik táblából akarunk listázni. Tudjuk a táblák leírásából, hogy ezeket az adatokat a BÉR tábla tartalmazza, tehát azt választjuk. Megadunk egy kódot (TTKBER) és egy rövid elnevezést (TTK havi bérek), amely alapján elmentés után visszahívhatjuk a listadefiníciónkat. Meg kell mondanunk, hogy mi legyen a kinyomtatott lista címe (A TTK-n kifizetett bérek körzetenként). Ha a listán szeretnénk a kinyomtatott sorokat sorszámozni, akkor a Sorszám mezőbe be kell írnunk, hogy hány jegyű legyen a sorszám (4). Nem felejtkezünk meg arról sem, hogy a Hozzáférési kör lenyíló listáról a Saját használatra hozzáférési kört kiválasszuk.

Most a bal oldali oszlopban egérkattintással kiválasztjuk azokat a mezőket, amelyeket ki akarunk nyomtatni (kif. körzet, ELTE azonosító, álláskód, név előtag, név, kif.alapbér+pótlék, munkáltató bérterhe), ezek a Hozzáad gomb megnyomására átkerülnek a jobboldali oszlopba, a bal oldalon pedig kifehérednek. A listázandó mezők megfelelő sorrendjéről úgy gondoskodunk, hogy a nem jó helyen levőt egérkattintással kijelöljük, majd a Fel és Le gombbal a megfelelő helyre mozgatjuk.


A keresést mind a két oldalon segíti, ha a megfelelő oldalra a jobb egérgombbal rákattintunk, és a megjelenő ablakon a felső sorba beírjuk a keresendő mező nevében feltehetően megtalálható karaktersorozatot (most a Havi munkaidőt keressük):

Ha bejelöljük, hogy a talált sort válassza is ki, és az általa kiválasztott mező mégsem az, amire gondoltunk, a Tovább gomb megnyomása előtt rákattintunk a mezére, ezzel a kiválasztottsága megszűnik. Ha eljutottunk a Havi munkaidőhöz, megnyomjuk a Mégsem gombot, majd a szokásos módon áttesszük a jobb oldalra.


 

A baloldali ikonsort beszámoztuk. Az ikonok jelentése:

 

 1

Új lista definiálása

2

Régi definíció megnyitása

3

Az aktív listadefiníció törlése

4

Az aktív listadefiníció mentése

5

Azonos a Hozzáad gombbal

6

Azonos az Elvesz gombbal

7

Mind hozzáad

8

Mind elvesz

9

Lekérdezés futtatása

10

Bezárás

 

 

A havi munkaidőt nem akarjuk a listán látni, csak az órabér kiszámításához szükséges, ezért ennek a láthatóságát kiütöttük. Az órabér számítási algoritmusának megadásához megnyomjuk a Definiciók gombot. A rovatok kitöltése után a Minta gomb megnyomásával látható lesz a listán a fejléc és az

adatok elhelyezkedése, azaz hogy a szélességet megfelelően vettük-e fel. A Képlet gomb megnyomásával keletkező ablakban adjuk meg a kiszámítás algoritmusát. Ha a bal oldali oszlopban ráállunk egy függvényre és megnyomjuk a jobb egérgombot, láthatóvá válik a függvény definíciója.

Az így definiált _órabér mező a bal oldali oszlopban jelenik meg, a szokásos módon ki kell választani és átvinni a jobb oldalra.

Ha szeretnénk a listán az kif. alapbér+pótlék átlagát is megjelentetni, a listán meg nem jelenő adatnak felvesszük a Természetes létszám mezőt, kiválasztjuk a jobboldalon az kif. alapbér+pótlék-ot, majd megnyomjuk az Átlag gombot:

A Képlet gomb megnyomása után megjelenik egy, a számított mező definiálásakor használthoz hasonló ablak:

Összerakjuk a függvényekből a képletet, megnyomjuk a Rendben gombot.

A rendezettség és a lapdobások beállításához megnyomjuk a Rendezés fület. A képernyő felső része nem változik, az alsón a kiválasztott mezők jelennek meg, mert rendezni csak kiválasztott mezőre lehet. Körzet-név rendezettséget akarunk, tehát az előzővel azonos módon kiválasztjuk a kif.körzet és a név mezőket, a körzetnél egérkattintással bejelölhetjük, ha körzetenként lapdobást (Új lap) és részletösszeget kérünk (Csop.).


Még le kell szűrnünk a listát a TTK dolgozóira és a 2003. január hónapra, ezért

kiválasztjuk a Szűrés fület. Szűrni a BÉR tábla minden mezőjére tudunk, tehát nemcsak a listázandókra. A már megszokott módon kiválasztjuk a tárgyhó és a körzetgazda mezőket.

 Kész a listadefiníció, kipróbáljuk, azaz megnyomjuk a 9. bal oldali ikont.

A  3. Szűrőablakok használata részben leírtak szerint szűrünk a 01 tárgyhóra és a 600 körzetgazda kódra. Megjelenik a lista a képernyőn.

Innen kiindulva a megfelelő gombok megnyomásával megnézhetjük a nyomtatási képet, kinyomtathatjuk a listát, elmenthetjük az adatokat Excel (xls), dbf vagy txt fájlba. A Nézet-et halmozottra állítva csak a körzetenkénti halmozott sorokat tartalmazó listához jutunk. Ez most a körzetenkénti lapemelés kérés miatt nem célszerű, ha ilyen listát akarunk ezt a rendezés fülön ki kell venni a listadefinícióból.

Előfordulhat, hogy az összeállított lista túl széles, nem lehet még fektetett oldalra sem kinyomtatni. Ekkor a nyomtatóablakon a Nagyítás gombnál változtathatjuk a méretet, vagy a Nyomtatási kép ablakot bezárva a képernyőn levő listán a Windows-ban megszokott módon összébb húzhatjuk az oszlopokat, ekkor a nyomtatásban is keskenyebbek lesznek az oszlopok.

A Bezár gombbal kilépünk, majd nem felejtjük el a 4. baloldali ikonnal elmenteni a listadefiníciót.

 


 

5.3.4. Listák lekérdezése

Az Általános lekérdezés - Listák lekérdezése menüpont meghívása után a megjelenő képernyőn kiválasztjuk a TTKBER kódú listát, megnyomjuk a Rendben gombot. (A baloldali ikonsor jelentése azonos a 2. Menürendszer kezelése pontban leírtakkal.) Ezután megjelenik a szűrőablak, futtathatjuk a listázást.